BLOG: P3D gaat over alle grenzen met 3D-printen

Specialisten aan het woord

Een prototype spuitgieten? Dat hoeft geen maanden meer te duren. Met PRIM – Printed Injection Mould – kan dat in een paar dagen. En aanzienlijk goedkoper. Ook handig voor de productie van 0-series.

3D-printen hip? P3D (zusteronderneming van Promolding) is alweer een stap verder. P3D gebruikt de Objet Connex 350 printers met twee modelmaterialen, zoals bijvoorbeeld rubber en glashelder materiaal. Niet alleen om producten te printen.
 Het bedrijf gebruikt de 3D-printtechniek ook ‘binnenstebuiten’ en print er kunststof matrijzen mee. Daarmee kunnen vervolgens producten in kleine serie worden gespuitgiet. Dit wordt de PRIM-techniek genoemd: Printed Injection Mould.

PRIM

P3D kan met zijn 3D-printers kunststof matrijzen maken. Dat is handig voor industriële bedrijven die snel en goedkoop een prototype willen maken of een kleine serie moeten produceren om de time to market te versnellen. Normaal kan de ontwikkeling van een metalen matrijs één à drie maanden vergen. Met PRIM is dit nog maar enkele dagen, inclusief het spuitgieten van de serieproducten.
Ook de kosten schelen enorm. Die kunnen bij een metalen matrijs al snel 10 duizenden euro’s bedragen. De eerste serie geprimde producten heb je al vanaf € 1.500,-. Een prijsindicatie is nu snel en gemakkelijk online aan te vragen. Zo heeft de klant direct een goed beeld van de kosten.

Pascal Willems - Promolding - P3D
Grenzen blijven verleggen
De klanten zijn stuk voor stuk blij met wat P3D kan, maar de mogelijkheden met PRinted Injection Mould zijn zo enorm. Wat begon met een droom – een combi van prototyping en serieproductie – werd werkelijkheid bij Promolding. Sindsdien hebben de ontwikkelingen zich in een razend tempo opgevolgd en is in 2017 het bedrijf P3D opgericht om PRIM verder te blijven ontwikkelen.

P3D kan de PRIM-techniek bieden door de unieke mix van spuitgietspecialisten, high-end 3D-print systeem én specialisten met enorme ervaring met prototyping. Pascal Willems: “Ik heb altijd gepionierd. Constant nieuwe producten willen maken. Het is een soort perfectionisme. Ik ben nu drie jaar met PRIM bezig en ik vóel dat er nog veel meer mogelijk is. Ook zijn er nog steeds bepaalde dingen niet te verklaren. Daarin blijf ik dus steeds de grenzen verleggen door, naast trial and error, gedegen onderzoek te doen.”

Pascal overlegt veel met de experts van de R&D afdeling van Promolding om de resultaten van PRIM te kunnen doorgronden. “Ons doel is zo dicht mogelijk bij het normale productieproces te komen: dezelfde afwerking, dezelfde nauwkeurigheid en om nog grotere aantallen te kunnen produceren.” P3D wil graag voor de troepen uit blijven lopen. Door vooruit te lopen, kom je grote stappen verder en breng je innovatie in een bestaande markt.